آبکاری آهن راهکاری است که باعث افزایش مقاومت انواع فلزات در برابر شرایط محیطی نامناسب همچون خوردگی، اکسیداسیون، ضربه، فشار، سایش و غیره میشود. این پروسه شاید کمی سخت به نظر برسد، اما با کمی دقت و دانش میتوان به راحتی از عهده انجام آن برآمد.
آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چگونه میتوان وسایل فلزی خانه را با یک پوشش مناسب زیباتر و مقاومتر کرد؟ آیا به دنبال راهی برای افزایش طول عمر ابزارآلات آهنی خود هستید؟ با فروشگاه پیچ و مهره هرندی همراه باشید تا تمام مراحل آبکاری آهن در خانه، از انتخاب مواد اولیه تا رعایت نکات ایمنی را بررسی کنیم.
راه های آبکاری فلز در خانه
روشهای مختلفی برای آبکاری آهن در منزل وجود دارد. برخی از این راهها آسان و در منزل قابل انجام هستند، در حالی که بعضی دیگر با وجود مناسببودن، در خانه قابلیت اجرا ندارند. بهترین راههای آبکاری فلزات در خانه عبارتاند از:
آبکاری چرخشی یا بشکهای
در این روش از مخازنی چرخان و شبیه به بشکه استفاده میکنند. مخازن را به صورت افقی و در زاویه 35 درجه گذاشته و قطعات کوچک فلز را درون حمام الکترولیتی ایجاد شده در بشکهها قرار میدهند. سپس یک رسانای خارجی به مخازن متصل شده و با چرخیدن مخازن، اتصال الکتریکی ایجاد میشود. اگر قصد آبکاری محصولات گرانقیمت را دارید، از این روش استفاده نکنید؛ زیرا به دلیل چرخیدن مخازن، احتمال خوردگی یا شکستهشدن قطعات، به ویژه قطعات ظریف، وجود دارد.
آبکاری چنگکی
اگر به دلایلی امکان استفاده از روش آبکاری چرخشی برای شما وجود نداشته باشد، میتوانید به سراغ آبکاری چنگکی بروید. این راهکار برای آبکاری فلزات سنگین مناسب است. در این روش از چنگکهای سنگین مسی برای نگهداشتن قطعات آهنی استفاده میشود. برای برقراری اتصال الکتریکی نیز همین چنگکها را به کار میبرند. آهن مورد نظر با کمک گیره نگه داشته شده و مواد پوششی روی سطح آن قرار میگیرند. در آبکاری چنگکی همه نقاط نیازمند آبکاری عایق میشوند و نقاط دیگر به صورت عادی باقی میمانند.
نواری
در این روش متداول یک نوار ممتد متصل شده به یک قرقره مورد استفاده قرار میگیرد. نوار قطعه فلزی مورد نظر را از داخل محلول آبکاری عبور میدهد. این راهحل بیشتر برای پوششدهی سیم و نوارهای فلزی کاربرد دارد. همچنین اگر قصد آبکاری قسمتی از قطعات آهنی را دارید، میتوانید از این روش استفاده کنید.
آموزش آبکاری فلزات در منزل
شاید برایتان جالب باشد که آبکاری آهن در خانه به چه شکل انجام میشود. در خانه نمیتوان از هر نوع فلزی برای آبکاری استفاده کرد. برای مثال به هیچ وجه نباید از کروم در خانه استفاده نمود؛ زیرا این ماده زبالههای خطرناکی به وجود میآورد.
انتخاب الکترولیت مورد نیاز
برای آبکاری در خانه به یک باتری قوی و محلول الکترولیت حاوی یونهای فلز مورد نظر، مانند پیچ استوانهای برای آبکاری، نیاز است. مقداری سرکه را در ظرفی پلاستیکی ریخته و سکهای را درون آن بیندازید. یک سر سیمی را به قطعه روی وصل کرده و روی را درون سرکه قرار دهید. سرکه به دلیل خاصیت اسیدی میتواند روی را تا حدودی در خود حل کند. بدین ترتیب یونهای مورد نیاز برای پروسه آبکاری تولید میشوند.
سکه باید 15 دقیقه درون محلول باقی بماند. سپس 5 قاشق غذاخوری شکر و 3 قاشق نمک اپسوم را به سرکه اضافه کنید و خوب هم بزنید. نمک اپسوم محلول را رسانا نموده و شکر نیز براق بودن کار و میزان پوششدهی آن را بیشتر مینماید.
آمادهسازی و تمیزکردن فلز
فلز روی تا حدودی برای آبکاری آماده شده است، اما باید تمیز شود. برای تمیزکردن روی میتوان از خمیردندان و مسواک استفاده کرد. سپس سکه را به سیم وصل نموده و داخل ظرف سرکه بیندازید.
پرداخت آهن
مرحله سوم مرحلهای است که برای انجام آبکاری به باتری نیاز دارید. برای این کار، سیم متصل به روی را به سر منفی باتری و سیم نگهدارنده سکه را به سمت مثبت باتری وصل کنید. این کار جریان میان سکه و روی را به وجود میآورد. از آنجایی که باتریهای خانگی ولتاژ پایینی دارند، مدت زمان آبکاری با این روش اندکی طولانیتر (حدود 30 دقیقه) است.
شستوشوی فلز
در مرحله آخر، اتصالات را قطع کرده و سکه را با آب یا حلالهای مخصوص کاملاً شسته و خشک کنید.
سخن پایانی
بسیاری از افراد میخواهند نحوه آبکاری آهن در خانه را بدانند. در این مقاله مراحل مختلف انجام این کار آموزش داده شده است. برای آبکاری فلزات در منزل روشهای مختلفی وجود دارد که در همه آنها باید جریان الکتریکی جهت حرکتدادن یونها به سمت فلز برقرار شود. به همین دلیل بسیار مهم است که نکات ایمنی را در حین کار به طور کامل رعایت کنید تا خطری متوجه شما نباشد. همچنین نکتهای که باید برای انجام پوششدهی خوب فلزات به آن توجه داشته باشید، تمرین این کار است.